Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Απο που πηραν το ονομα τους?...τα χωρια της Αργολιδας.

Ανυφι
Το χωριο βρισκοταν στο κεντρο της περιοχης και αποτελουσε κομβο των γειτονικων. οποτε γινοταν γαμος η πομπη της νυφης περνουσε απο ΄κει. Οι κατοικοι του εβγαιναν στο δρομο και αναφωνουσαν: Α, νυφη, Α, νυφη. Ετσι ονομαστηκε Ανυφι.
Βεβαια υπαρχει και η αλλη αποψη, η λιγοτερο διαδεδομενη: οτι εκει υπηρχε μεγαλη ελλειψη γυναικων. Το ¨Α¨δηλαδη ειναι στερητικο.

(πηγη: www.argolika.gr, https://argolika.gr/2018/05/31/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%80%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%AE%CF%81%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1/)

Υπαρχει βεβαια και αυτη η εκδοχη

Η ονομασία του χωριού είναι άγνωστης προέλευσης, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες, το όνομα σχετίζεται με την ελληνική λέξη «νύφη» ή «νύμφη», λόγω της γειτνίασης του οικισμού με το αρχαίο Ηραίο που βρίσκεται στα 2 περίπου χιλιόμετρα. Άλλη εκδοχή κάνει λόγο για την τούρκικη λέξη Anifa, που σημαίνει «χώρος στρατοπέδευσης».
Ιστορική αναφορά για το Ανυφί γίνεται στην απογραφή του Γκριμάνι το 1700, Ενετού Προβλεπτή της Πελοποννήσου. Στην απογραφή αυτή, το χωριό αναγράφεται ως Gnyfi και ήταν από τα μεγαλύτερα χωριά του αργολικού κάμπου.
(πηγη:https://greece.terrabook.com/el/argolis/page/anufi/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στα Βουνενα, εκει που μαρτυρησε ο Αγιος Νικολαος, τα δεντρα περιεχουν το αιμα του.

Κατά την παράδοση, στο σημείο όπου βρίσκονται τα δέντρα που «αιμορραγούν» έχυσε το αίμα του μαρτυρικά τόσο ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος ή ο «ε...