Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Αγγελοπουλειο Δημοτικο σχολειο Ανυφιου


πηγη https://www.cityofnafplio.com/2018/09/19/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%85%CF%86%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%86%CF%89%CF%84%CF%8C/

απο κοινοποιηση της Γιουλας Νικολαου μεσω facebook


Tο σχολειό του χωριου μας ονομαζεται Αγγελοπουλειο, ονομα που εχει δανειστει από τους δυο ευεργετες του χωριου, τον Ανδριανο Αγγελοπουλο του Αγγελη και της Ελενης και την συζυγο του Μαριγουλα, το γενος Λυκομητρου.


Ο Ανδριανος και η Μαριγουλα Αγγελοπουλου ελειπαν στην Αμερικη από το 1937, οπου ειχαν παει για μια καλυτερη ζωη, όπως τοσοι αλλοι Ελληνες, επιστρεφοντας υστερα από 23 χρονια ο Ανδριανος ζητησε από την ανιψια του να πάνε μια βολτα στο χωριο, περνοντας και από το σχολειό, βλεποντας το σε αθλια κατασταση θυμηθηκε τα δικα του σχολικα χρονια και ετσι εδωσε ένα ορκο, να φτιαξει ένα σχολειό καταλληλο για την εκπαιδευση των παιδιων.

Ο Ανδριανος και η Μαριγουλα επεστρεψαν στην Αμερικη. Οι δουλειες πηγαιναν καλα και ο Ανδριανος που δεν ειχε ξεχασει τον ορκο που ειχε δωσει καποια στιγμη εγραψε στον τοτε προεδρο της κοινοτητας για την αποφαση του.

Ειχε περασει αρκετος καιρος από τοτε που ειχαν στειλει οι δυο ευεργετες τα χρηματα για την ανεγερση του σχολειου, όταν μια μερα λαμβανει ένα γραμμα από την ανηψια του που τον ενημερωνε, ότι δηλαδη οι εργασιες δεν ειχαν ακομα αρχισει αφου οι χωριανοι μαλωναν για το που θα ανεγερθει το σχολειό και όπως ήταν φυσικο ο καθενας ηθελε το σχολειό στην γειτονια του.

Υστερα από ενεργειες δικες τους ο Ανδριανος και η Μαριγουλα καταφεραν και εχτισαν το σχολειό το οποιο και καμαρωσαν υστερα από την τελευταια τους επισκεψη στο χωριο το 1963. Μας δωρισαν$ σχολειό προτυπο για την εποχη και που παραμενει μεχρι και σημερα.
απο παλιοτερη αναρτηση του blog



Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Απο που πηραν το ονομα τους?...τα χωρια της Αργολιδας.

Ανυφι
Το χωριο βρισκοταν στο κεντρο της περιοχης και αποτελουσε κομβο των γειτονικων. οποτε γινοταν γαμος η πομπη της νυφης περνουσε απο ΄κει. Οι κατοικοι του εβγαιναν στο δρομο και αναφωνουσαν: Α, νυφη, Α, νυφη. Ετσι ονομαστηκε Ανυφι.
Βεβαια υπαρχει και η αλλη αποψη, η λιγοτερο διαδεδομενη: οτι εκει υπηρχε μεγαλη ελλειψη γυναικων. Το ¨Α¨δηλαδη ειναι στερητικο.

(πηγη: www.argolika.gr, https://argolika.gr/2018/05/31/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%80%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%AE%CF%81%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1/)

Υπαρχει βεβαια και αυτη η εκδοχη

Η ονομασία του χωριού είναι άγνωστης προέλευσης, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες, το όνομα σχετίζεται με την ελληνική λέξη «νύφη» ή «νύμφη», λόγω της γειτνίασης του οικισμού με το αρχαίο Ηραίο που βρίσκεται στα 2 περίπου χιλιόμετρα. Άλλη εκδοχή κάνει λόγο για την τούρκικη λέξη Anifa, που σημαίνει «χώρος στρατοπέδευσης».
Ιστορική αναφορά για το Ανυφί γίνεται στην απογραφή του Γκριμάνι το 1700, Ενετού Προβλεπτή της Πελοποννήσου. Στην απογραφή αυτή, το χωριό αναγράφεται ως Gnyfi και ήταν από τα μεγαλύτερα χωριά του αργολικού κάμπου.
(πηγη:https://greece.terrabook.com/el/argolis/page/anufi/)

Στα Βουνενα, εκει που μαρτυρησε ο Αγιος Νικολαος, τα δεντρα περιεχουν το αιμα του.

Κατά την παράδοση, στο σημείο όπου βρίσκονται τα δέντρα που «αιμορραγούν» έχυσε το αίμα του μαρτυρικά τόσο ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος ή ο «ε...