Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Καλη Ανασταση.


Το νυμφωνα Σου βλεπω, Σωτηρ μου κεκοσμημενον…
Η Κυριακη των Βαϊων περιγραφει την εισοδο του Ιησου στην Ιερουσαλημ. Το πληθος φωναζει και καλωσοριζει το Μεσσια, τον απελευθερωτη κρατωντας κλαδια από βαγια και φοινικα και ο Ιησους ταπεινα πανω σε ένα μικρο γαϊδουρακι, συνοδεια των μαθητων του, πλησιαζει στην εισοδο της πολης, κοιτα το πληθος που φωναζει και πισω από τα χαμογελαστα προσωπα αυτό που βλεπει είναι όχι μονο στεναχωρο αλλα και προδιαγεγραμμενο.
Μεγαλη Δευτερα  σημερα, η πρωτη μερα της Μεγαλης Εβδομαδας, μεχρι και τη Μεγαλη Πεμπτη θα ακουσουμε για την ζωη Του, τα θαυματα Του, τις διδαχες Του. Όλα αυτά θα κανουν τον Ιησου προσωπο λατρευτο, με μεγαλη απηχηση στον κοσμο αλλα και παραλληλα και ένα προσωπο επικινδυνο για την κυριαρχη ταξη της εποχης, την τοτε ελιτ, τους Αρχιερεις. Τον χαρακτηριζουν βλασφημο, συκοφαντη και κανουν ότι μπορουν να στρεψουν το λαο εναντιον του. Πραγμα όχι δυσκολο και από υποστηρικτης, το τοτε αλλαλαζον πληθος στην εισοδο της Ιερουσαλημ, ζητα την Σταυρωση, την παραδειγματικη τιμωρια με τον πιο εξευτελιστικο τροπο που μονο σε κοινους εγκληματιες αρμοζει.
Ω, Φως των οφθαλμων μου, γλυκυτατον μου τεκνον…
Και φτανουμε στην Μεγαλη Παρασκευη, οι καμπανες χτυπουν πενθημα στελνοντας από το πιο μικρο χωριο μεχρι και την μεγαλυτερη πολη το θλιβερο μηνυμα. Ο Ιησους ακομα και πανω στο Σταυρο του εκλιπαρει για συγχωρεση, όχι δικη Του αλλα ολων εμας. Γερνει το κεφαλι του δεξια και …Τετελεσται. Οι αρχιερεις ζητουν φρουρα εξω από τον ταφο Του, φοβουμενοι σκηνοθετημενη Ανασταση Του, από τους μαθητες Του.

Αναστασεως ημερα λαμπρυνθωμεν Λαοι ΠασχαΚυριου Πασχα…
Μεγαλο Σαββατο, η πιο ομορφη και ισως η ομορφοτερη μερα μαζι με αυτή της Γεννησης. Το μηνυμα της Αναστασης Του περναει από στομα σε στομα, το μηνυμα της διδαχης του από κερι σε κερι, ο ιερεας την στιγμη εκεινη είναι ο Ιησους, το Αγιο Φως είναι τα λογια Του που μεταλαμπαδευονται γεμιζοντας την εκκλησια φως και  στελνοντας μηνυμα Αγαπης.
                                                                                                   Χριστος Ανεστη
                                                                                                           Αληθως Ανεστη




Προσωπικη τοποθετηση.
Η Αναστασιμη ακολουθια, είναι η ωραιοτερη ακολουθια. Τροπαρια που σε συνεπαιρνουν, ατμοσφαιρα γιορτινη και συναμα κατανυκτικη. Ο κατηχητικος λογος του Ιωαννη του Χρυσοστομου σου φερνει δακρυα και σε γεμιζει ελπιδα.
…πλουσιοι και πενητες μετ΄αλληλων χορευσατε, εγκρατεις και ραθυμοι την ημερα τιμησατε, νηστευασαντες και μη νυστευσαντες ευφρανθητε σημερον. Η τραπεζα γεμει, τρυφησατε παντες, Ο μοσχος πολυς…
Ο κοσμος με την προτροπη του ιερεα αναφωνει  Επικρανθη
                                                                                               Ανεστη
Σας συμβουλευω να καθισετε.

                                                                                                                Με το καλο η Ανασταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στα Βουνενα, εκει που μαρτυρησε ο Αγιος Νικολαος, τα δεντρα περιεχουν το αιμα του.

Κατά την παράδοση, στο σημείο όπου βρίσκονται τα δέντρα που «αιμορραγούν» έχυσε το αίμα του μαρτυρικά τόσο ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος ή ο «ε...