Επισημες αναφορες σχετικα με την ιστορια του Ανυφιου δεν εχω βρει. Για το λογο αυτό παραθετω πληροφοριες σχετικες με την ιστορια του νομου.
Αναφορες για την Αργολιδα υπαρχουν στην ιστορια από την Προελληνικη εποχη (2600 – 2000 π.χ.) η μεγαλυτερη ακμη της περιοχης παρατηρειται από 1600 π.Χ. με το Μυκηναικο πολιτισμο αλλά και στα χρονια του Φειδωνα (τυραννου Αργους) τον 7ο αι. π. Χ.
Μετα το θανατο του Μεγαλου Αλεξανδρου η Αργολιδα όπως και ολη η Ελλαδα γνωριζει την Ρωμαικη κατακτηση, ενώ το 395μ.Χ. οπου ξεκινα μια δυσκολη περιοδος για την Αργολιδα με τις επιδρομες των Γοτθων και του Αλαριχου που κατελαβαν το Αργος και ολη την γυρω περιοχη.
Με την εισοδο του 5ου αι. και την εξαπλωση του χριστιανισμου χτιζονται στην Αργολιδα πολλες παλαιοχριστιανικες βασιλικες.
Τον 7ο αι. δεχεται την επιδρομη Σλαβων και Αραβων, ενώ το 783μ.Χ. συνανταμε την εκστρατεια του Σταυρακιου και την καταληψη της Αργολιδας από τους Βυζαντινους.
Το 1463 ολοκληρη η Αργολιδα κατακταται από τους Τουρκους οι οποιοι ειχαν εισβαλει και πριν στην Πελοποννησο και ειχαν κυριευσει το Αργος για πρωτη φορα το 1397.
Πολιτιστικη κληρονομια – μνημεια
Ιερος ναος Αναληψεως του Σωτηρος, μονοχωρος ορθογωνιος με αψιδα. Η τοιχοδομια των κατωτερων στρωματων του οποιου παρουσιαζει ομοιοτητες με την αντιστοιχη των ναων του 12ου αι., πιθανως να εφερε τρουλο.(πληρ. της αρχαιολογου Αριστεας Καββαδια-Σπονδυλη)
Ιερος ναος Μεταμορφωσης του Σωτηρος (Πλατανιτι), μονοχωρος σταυροειδης εγγεγραμμενος ναος με τρουλο και τριπλευρη αψιδα του 12ου αι., ο ναος φερει μεταγενεστερες τοιχογραφιες. Ιδιας περιοδου είναι και ο ιερος ναος Κοιμησεως της Θεοτοκου.
…και κατι ακομα,
η διαδικασια εξελληνισμου των ονοματων των πολεων και χωριων πραγματοποιηθηκε με την προσθεση ενός –ν ή –ον ως καταληξη προκειμενου να δοθει αρχαιοπρεπεια στα ονοματα των οικισμων (Ανυφι-ον).
Τρίτη 4 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Στα Βουνενα, εκει που μαρτυρησε ο Αγιος Νικολαος, τα δεντρα περιεχουν το αιμα του.
Κατά την παράδοση, στο σημείο όπου βρίσκονται τα δέντρα που «αιμορραγούν» έχυσε το αίμα του μαρτυρικά τόσο ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος ή ο «ε...
-
Φωτογραφια του 1945: Αλεξανδρα Κομνηνου-Πατηρω(δασκαλα) και οι μαθητες, Μητροσυλη Μαρινα, Μητροσυλη Ευανθια, Λουκας Στελιος, Αγγελαινας Ν...
-
Κατά την παράδοση, στο σημείο όπου βρίσκονται τα δέντρα που «αιμορραγούν» έχυσε το αίμα του μαρτυρικά τόσο ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος ή ο «ε...
-
πηγη https://www.cityofnafplio.com/2018/09/19/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου