Άγιος Οσιομάρτυς Νικόλαος ο Νέος, κατάγονταν από τα μέρη της Ανατολής. Έζησε, δεν είναι ακριβώς γνωστό, αλλά κάπου τον 7ο με 8ο αιώνα. Από τα παιδικά του χρόνια, έδειχνε, ποια θα είναι η πνευματική του εξέλιξη. Όταν μεγάλωσε, κατατάχθηκε σαν στρατιώτης και λογο της σπουδαιας φημης και ανδρειας του διοριστηκε από τον τοτε Αυτοκρατορα Λεοντα ΣΤ΄το Σοφο (886-912 μ.Χ.), διοικητης αποσπασματος 1.000 ανδρων και σταλθηκε στη Θεσσαλια για την περιφρουρηση της Λαρισας. Όταν η πολη της Δημητριαδος ( ο σημερινος Βολος) δεχτηκε την επιθεση των Αραβων, ο Νικολαος αντιλαμβανομενος την δυναμη του εχθρου εδωσε διαταγη να εκκενωθει η πολη της Λαρισας και ο ιδιος με συνοδεια λιγων ανδρων βρηκε καταφυγιο σε μια σκητη οπου και στραφηκε στον μοναχισμο. Λιγες μερες αργοτερα δεχτηκαν την επιθεση των Αραβων, ακολουθησε μαχη σκληρη αλλα ανιση, οι στρατιωτες του Νικολαου πιαστηκαν αιχμαλωτοι και βασανιστηκαν, ο ιδιος καταφερε να διαφυγει και να κρυφτει στε μια σπηλια στο φαραγγι Βουνεση κοντα στην πολη της Καρδιτσας. Οι Αραβες τον αναζητησαν και τελικα τον ανακαλυψαν. Αφου τον συνελαβαν, τον βασανισαν προκειμενου μα απαρνηθει την πιστη του, ελαβαν όμως σθεναρη αντισταση. Υστερα από πολλα, χωρις αποτελεσμα, βασανιστηρια, τον σκοτωσαν με το ιδιο του το σπαθι.
Το σκηνωμα του Αγιου παρεμεινε για 80 χρονια κρυμενο στην κουφαλα μιας βελανιδιας, βρεθηκε από τον δουκα της Θεσσαλονικης Ευφημιανο, υστερα από οραμα που ειχε, αθικτο και χωρις την παραμικρη φθορα
Η κάρα του αγίου μεγαλομάρτυρος Νικολάου του εν Βουνένοις, φιλοξενείται στο ναΰδριο του ΓΣΝΑ 401 Αθηνών, το οποίο τιμάται επ΄ονόματι του αγίου Παντελεήμονος.
Το χωριο μας γιορταζει τον πολιουχο του Αγιο Νικολαο εν Βουνενοις (το Νέο) κάθε χρονο στις 9 Μαιου. Σε ενα ομορφο εκκλησακι που φιλοξενει και το κοιμητηριο του χωριου, περιτριγυρισμενο απο πορτοκαλιες και κυπαρισσια.