Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Βλαχικος Γαμος 2015

Ο Βλαχικος Γαμος αναβιωσε και φετος στο Ανυφι. Το ζευγαρι εφτασε με αμαξα ενω πισω ακολουθουσαν οι συμπεθεροι σε ενα ολοστολιστο αγροτικο αυτοκινητο. Κοσμος πολυς περιμενε να τους χαιρετισει και να τους ευχηθει κι ενω ολα πηγαιναν καλα και αλλαχτηκαν οι ορκοι, δοθηκε η ανθοδεσμη και μπηκαν οι βερες, η νυφη εμεινε μονη της ο γαμπρος δεν χορεψε καθολου μαζι της και η νυφη για να πνιξει τον καημο της "το εριξε" στην...ξιφομαχια.
...αυτα τα στεφανα...


ο χορος του Ησαϊα...prive

ωραιος καιρος και πολυς κοσμος


στην πιστα

το γαϊτανακι

Ενα μεγαλο μπραβο στον πολιτιστικο συλλογο, στις γυναικες που μαγειρεψαν και σερβιραν ολα αυτα τα φαγητα (κανενας δεν εμεινε παραπονεμενος) και σε ολους οσους βοηθησαν, με καθε τροπο.
Καθε φετος και καλυτερα, αψογη οργανωση, γρηγορο σερβιρισμα, ευχαριστημενοι θεατες.

...και τα video



Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Τα εθιμα της Αποκριας

Λιγα λογια για τις αποκριες...
Αποκριες κατα την Ορθοδοξη Χριστιανικη Εκκλησια ονομαζονται οι τρεις τελευταιες εβδομαδες πριν την Μεγαλη Σαρακοστη, περιοδος αυτη συμπιπτει χρονικα με τα Μεγαλα Διονυσια, στην αρχαιοτητα, γιορτη αφιερωμενη, οπως λεει και το ονομα της, στο θεο Διονυσο. 
Λεξη συνιφασμενη με τις αποκριες, ειναι το καρναβαλι δηλαδη αρση του κρεατος. Το καρναβαλι εχει τις ριζες του στα Σατουρναλια, ρωμαϊκη γιορτη στην οποια γιορταζοταν η ελευση της ανοιξης και η αναγεννηση της φυσης. 

Ηθη και Εθιμα του τοπου μας, σχετικα με τις αποκριες

Ο Βλαχικος Γαμος
Η αναπαρασταση του βλαχικου γαμου με τροπο κωμικο, ο αντρας ντυνεται νυφη και η γυναικα γαμπρος. Το ζευγαρι κατευθυνεται στην πλατεια του χωριου ακολουθουμενο απο ολο το συμπεθεριο, συνοδεια μουσικης. Στην πλατεια γινεται το ξυρισμα του γαμπρου και η αλλαγη των δαχτυλιδιων και το "μυστηριο"τελειωνει με το νεο ζευγος να δεχεται ευχες, με φαγοποτι και χορο.

Το Γαϊτανακι
Ενα εθιμο που παντρευει το χορο με το παιχνιδι, παιζεται απο αγορια και κοριτσια που χορευουν γυρω απο ενα ξυλινο στυλο κρατωντας κορδελες. Οταν οι κορδελες τυλίχτουν γυρω απο το στυλο τοτε αρχιζει το ξεμπλεξιμο χορευουν δηλαδη με την αναποδη φορα.

Τα Αλευρομουτζουρωματα
Το εθιμο κραταει απο το 1801, σημερα αναπαρισταται στο Γαλαξιδι. Ολοι οσοι συμμετεχουν, βαφουν τα προσωπα τους μαυρα και χορευουν σε κυκλους, ενας για τους αντρες και ενας για τις γυναικες, με το τελος του χορου πετουν αλευρι ο ενα ς στον αλλο.

Γενικα η αποκρια σημαινει αναμα φωτιας, μασκαρεματα, χορος και αφθονο κρασι. Ετσι ακριβως γιορταζεται σε ολα τα μερη της Ελλαδας και αναλογα την περιοχη δινεται ξεχωριστη ονομασια στη γιορτη.
Στη Θρακη
"Το καψιμο του Τζαρου" (απ το θορυβο που κανουν οι θαμνοι οταν καιγονται, τζ...τζ...τζ)
"Το εθιμο του Μπεη" (στολισμενος με γουνες και στολιδια ενας αντρας, περιφερεται σε δια φορες περιοχες της Θρακης, μαζι με τους ακολουθους του, παριστανοντας τον Μπεη, μπροστα παει ο τελαλης)
Στη Μακεδονια
"Οι μπουμπουνες" στην Καστορια, "Ο Φανος" στην Κοζανη, δηλαδη οι φωτιες που αναβουν σε καθε γειτονια.
"Οι κουδουνοφοροι Τραγοι" (αντρες με προβιες ζωων και κουδουνια περιφερονται στις γειτονιες ξορκιζοντας το κακο) και "οι Μπουλες" (οι νυφες).
Στην Ηπειρο
"Οι Τζαμαλες" (οι φωτιες)
Στη Στερεα Ελλαδα
"Ο Βλαχικος γαμος", Θηβα
"Τα Αλευρομουτζουρωματα", Γαλαξιδι
Στη Πελοποννησο
"Του Κουτρουλη ο γαμος", Μεθωνη
"Η Κρεμαλα" (αναπαρασταση εθιμου οπου η γρια Συκου κρεμαστηκε κατ εντολη του Ιμπραημ Πασα), Μεσσηνη
Στην Αμοργο
"Το εθιμο του Καπετανιου" (ολοι οι νεοι του χωριου ντυμενοι με παραδοσιακες φορεσιες, κατεβαινουν στο λιμανι και οποιος πιασει απο τον παπα το γιλεο (ειδος αμφιου), οριζεται καπετανιος. Τοτε θα πρεπει μπροστα σε ολο το χωριο να φανερωσει το ονομα της κοπελας που αγαπα και που θα γινει καπετανισσα)

Κλεινοντας ενα αλλο εθιμο ειναι και το πεταγμα του χαρταετου
(παρακατω, ενα βιντεο με την κατασκευη του), για να θυμηθουν οι μεγαλοι και να μαθουν οι μικροι



Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ο Βλαχικος Γαμος και η Γιορτη της Γκογκας

Περσι: Το νυφικο αυτοκινητο
  Ο Βλαχικος Γαμος και η Γιορτη της Γκογκας      γιορταζονται για δευτερη συνεχη χρονια στο Ανυφι.
  Ο πολιτιστικος συλλογος "ο Μαη Νικολας" με την βοηθεια των γυναικων του χωριου οργανωνει την γιορτη, την οποια περσι το χωριο αγκαλιασε με πολλη ορεξη και κεφι.

Μερες που ειναι λοιπον, αφηνουμε στην ακρη, για λιγο, τα προβληματα, φοραμε τα καλα μας και πηγαινουμε ολοι στο γαμο.
Περσι: Γεματο κοσμο το καφενειο.
Το τραπεζι θα στρωθει στο καφενειο (του Νουλη) και εκει το ζευγαρι θα δεχτει τις ευχες ολου του χωριου.
Ευχομαι να εχει την ιδια επιτυχια με περσι κι ακομα περισσοτερη.

Στα Βουνενα, εκει που μαρτυρησε ο Αγιος Νικολαος, τα δεντρα περιεχουν το αιμα του.

Κατά την παράδοση, στο σημείο όπου βρίσκονται τα δέντρα που «αιμορραγούν» έχυσε το αίμα του μαρτυρικά τόσο ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος ή ο «ε...